Formino I Gevelpanelen als tuinafsluiting, een combinatie van profielen…? Alles is mogelijk bij Formino!

Gevelpanelen als tuinafsluiting, een combinatie van profielen…? Alles is mogelijk bij Formino!

4 April 2023

Dient het nog gezegd dat de pandemie de hunkering naar dat perfecte persoonlijke plekje gevoelig wist op te drijven? Maar liefst één Vlaming op drie greep de gelegenheid aan om zijn of haar woning een make-over te gunnen, met veelal tuin, terras, keuken, badkamer of het algehele interieur als usual suspects. Voor Carline Devlies en haar partner Vincent Soete ging de aandacht in het najaar van 2020 uit naar een totale heraanleg van de tuin van hun Kortrijkse woning, met een strak maar tegelijk ook speels resultaat tot gevolg.

 

 

There’s no place like home: outdoor living op z’n best

 

Ons collectieve woongedrag kreeg tijdens de gezondheidscrisis een fikse opwaardering. De verplichting tot thuiswerk en de onmogelijkheid tot reizen zetten heel wat landgenoten aan om te investeren in de persoonlijke levenssfeer. Zo ook Carline & Vincent, die de tuin van hun stekje in Kortrijk besloten onder handen te (laten) nemen.

 

"We richtten de pijlen op een nieuw terras, een graspartij, zwemvijver, een zone voor outdoorliving én een tuinafscheiding. Een totaalproject dus!"

 

“Aanvankelijk door een tuinarchitect aan te spreken, maar al snel besloten we zelf het voortouw te nemen”, blikt Vincent terug. “We richtten hierbij de pijlen op de aanleg van een nieuw terras, een graspartij, zwemvijver en een zone voor outdoorliving op een verhoogd gebetonneerd plateau voorzien van een berghok en witte terrasoverkapping met lamellen, netjes afgebakend via een knappe tuinafscheiding. Een totaalproject dus!”

 

Inspiratie uit de werkelijke en de virtuele wereld

 

Het koppel liet zich bij de realisatie naar eigen zeggen inspireren door werkelijke en virtuele impressies. “Enerzijds verkregen we inzichten via Pinterest met zoekopdracht ‘moderne tuinen’, maar anderzijds haalde ik ook de mosterd door ideeën op te doen tijdens het woon-werkverkeer met de fiets”, vertelt de leerkracht elektriciteit & elektronica aan het Waregemse VTI. “Tijdens een van die tochtjes kreeg ik prachtige panelen in het vizier, niet in hout of composiet, maar in aluminium. Meteen gewonnen voor dat idee besloot ik m’n zoektocht online verder te zetten, waarna ik haast meteen uitkwam bij Formino."

 

"Het toeval wou dat de firma Vervo van Giovanni Vermaut - aan wie we de volledige realisatie van ons tuinproject hebben toevertrouwd - al heel wat positieve ervaringen had met deze aanbieder van knappe tuinafsluitingen en gevelbekleding, en dus was de keuze gauw gemaakt”

 

 

Geen vanzelfsprekende keuze

 

Zodra de contacten waren gelegd, kon het Kortrijkse koppel zich verblijden met een bezoekje van Peter Cosaert van Formino, zo haalt Vincent zich voor de geest: “Peter had enkele stalen met zich mee, en was onmiddellijk mee met waar we naartoe wilden. Al was onze keuze nu niet bepaald conventioneel te noemen.”

 

"Onze keuze - gevelbekleding als tuinafscheiding, en een onregelmatige variatie tussen RIB- en BLOCK-profielen - was niet echt klassiek."

 

Carline & Vincent raakten immers gecharmeerd door twee profielvarianten met verticale belijning (RIB en BLOCK), die tot dan enkel voorkwamen als panelen voor gevelbekleding. “En het dient gezegd: ondanks deze primeur veegde Peter van Formino het idee niet onmiddellijk van tafel, wel integendeel”, zo herinnert Vincent zich. “Samen met Vervo - als specialist in aluminiumconstructies - werd het plan opgevat om eerst een aluminium constructie te plaatsen, verankerd in beton in de grond, waartegen de ‘gevelpanelen’ zouden kunnen worden bevestigd."

 

 

Combinatie van twee verschillende profielen

 

“We beoogden een speelse uitstraling, en om die reden beslisten we al snel om met BLOCK en RIB twee verschillende profielen met een uitspringende breedte te combineren. Om het speelse karakter van de twee verschillende profielen nog meer in de verf te zetten, besloten we ze af te wisselen in ongelijke aantallen. Niet telkens één of twee, maar volledig willekeurig en bedoeld onevenwichtig, voor een boeiend visueel effect. En we zijn nog altijd zéér tevreden over de uitstraling van de tuinafsluiting, en bij uitbreiding de gehele tuin. Als het weer het al een beetje toelaat om buiten te vertoeven, zal je ons dus meteen in de tuin kunnen aantreffen.”

 

"Om het speelse karakter van de twee verschillende profielen extra in de verf te zetten, besloten we ze af te wisselen in ongelijke aantallen. Niet telkens één of twee, maar volledig willekeurig en bedoeld onevenwichtig, voor een boeiend visueel effect."

 

Carline & Vincent zijn overigens ook nog van plan om op termijn LED-lijnen te monteren tussen de aluminium profielen. Hiervoor is de elektrische bedrading reeds voorzien, waardoor de installatie meteen kan gebeuren van zodra de geschikte LED-lijnen zijn gekozen en geleverd. Deze toevoeging moet de uitstraling van de omheining nog meer cachet bieden en de tuin een extra dimensie geven.

 

Product

tuinafsluiting

Uitvoering

BLOCK en RIB-profielen

Kleur

RAL 9005

Plaatser

Vervo

Volume

12 m x 2000 mm

Deel dit bericht: 

Outdoor design op maat?